Act venetian - Actul 1 - Scena 3
de Camil Petrescu
Actul I
Scena III
Pietro, Cellino, Nicola
Nicola (intra cu o colivie in care este inchis un porumbel. Vrea sa o puie pe masa).
Pietro (furios, intaratat): Nicola, iar?
Nicola (putin speriat): stiti ca este dorinta Signorei sa primiti aceasta scrisoare.
Pietro (gata parca sa sfarme colivia): Nicola, trebuie sa se termine odata comedia asta.
Nicola: Signor, porunciti-mi ce sa fac.
Pietro (sta mult pe ganduri, se framanta ca sa ia o hotarare). Unde a fost depusa colivia? Tot sub portic?...
Nicola: De data aceasta nu a mai fost adusa pe canal. A fost gasita in gradina chiar. Nu-si poate lamuri nimeni cum a ajuns acolo.
Pietro (resemnat): Bine, Nicola Du-te (Nicola iese).
Pietro (furios): Asta-i Venetia! (a uitat colivia) sau acel tineret lacom si dezmatat.
Cellino: Cine este de vina ca la Venetia domneste numai teroarea inchizitorilor si legea placerii? Fiecare cauta sa guste cat mai plin din toate placerile vietii..
Pietro (izbucnind): placerile vietii? Foarte bine, sa fie placerile vietii Nu ma sperie legea placerii (vine aprig spre el) Dar stiti voi care sunt adevaratele placeri. Banuiti voi care sunt marile placeri ale trupului, macar? Organele voastre istovite le mai pot gusta? Va cunosc si va plang. Nici placerile mesei nu le mai puteti simti. Sunteti imbuibati. Resturile mancarurilor de la pranz, intraziate, va strica masa de seara. Cerul gurii va e ca sacazul si trebuie gadilat cu prafuri iuti, tari, si bauturi arzatoare. Nu puteti dormi de putreziciunea din voi si va sculati cu gaturile naclaite si mirositoare. Cum sa stiti voi ce este o masa voiniceasca si un somn sanatos? (striga infierbantat) Nicola, Nicola!
Nicola (intra voinic si linistit)
Pietro (aprinS): Nicola, ia povesteste acestui tanar putred, ce fel erau mesele noastre cand ne intorceam din larg.
Nicola (arata modest): Cate o luna, doua, mancam pe apucate, ce se gasea pe corabie. Pe ici, pe colo, mai luam de pe coasta si nici atunci nu era rau. Dar cand ajungeam acasa, mancam cate trei zile si trei nopti, ca lupii flamanzi.
Pietro (catre Cellino): Ai auzit? Mancam ca lupii flamanzi. stii cum mananca un lup flamand? (rade barbateste) Sfasie de pofta opt oi, ca sa manance una singura (se intoarce indarjit) Cum a fost cand ne-am intors dupa Isola Nera, Nicola?
Nicola (cu o liniste voinica): Ne asteptau cei din Lavalette cu butoaie de vin nou ca era toamna, cu vitei fripti la frigare si sulite de chebap turcesc. Am mancat, am baut si am cantat o saptamana intreaga.
Pietro (fierband): Ai auzit? Sulite de chebap turcesc. Nicola, spune-i ce este chebapul turcesc.
Nicola (lamureste cuminte): Sunt niste sulite mari cu friptura de berbec si mirodenii.
Pietro (prins de amintire): Nicola, spune-i cum am dormit noi cand ni s-au rupt navele in furtuna, in anul cand am batut pe beiul din Suza.
Nicola: Am stat trei zile si trei nopti in viscol pe langa insula Canea. Am pierdut catargele, a intrat apa in cale. "Ochioasa" s-a rupt in doua si cu greu am cules oamenii de pe valuri cand am ajuns in port, abia ne tineam pe picioare. Am dormit trei zile si trei nopti in sir. Ca in mormant.
Pietro (ca un ecou): Ca in mormant (inflacarat) Ai auzit ce inseamna placerile trupului? (aprig) Ce cunoasteti voi din toate astea in Venetia? (razand) iti place Venetia, Nicola?
Nicola (cu sila): E murdara si oamenii se scarpina Mi-e dor de mare.
Cellino: Dar la Venetia nu e mare?
Nicola: Nu e buna nici sa-ti speli picioarele. Cand vrei sa inoti in apa ei, ti se intoarce stomacul pe dos. La Venetia e balta, nu e mare.
Pietro (lui Cellino): Du-te cu Nicola sa te scalzi langa stancile Marocului. Sa-l vezi harjonindu-se cu un delfin, cu valurile cat dealurile Florentei. Urla ca un nebun pe apa. Vaneaza pestii cu sulita.
Nicola: Acolo vezi 50 de stanjeni pana la fund ca intr-un pahar. Iei apa in maini, e ca roua, te mangaie..
Pietro: Uita-te la el Gol e frumos ca un cal arapesc si miroase a ierburi marine. A batut aici, intr-o seara cand s-a suparat, o bodega intreaga pe Mercerie. Voi sunteti nespalati, aveti paduchi pe sub peruci si va suportati mirosurile numai cu risipa de parfumuri. Vorbiti voi de placerile trupului Nu le mai puteti cunoaste Sunteti prea becisnici ca sa cunoasteti placerile trupului si parca sunt numai acestea? Sunt unele de care nu ati auzit niciodata, nici nu le banuiti (batjocoritor) Va plimbati inzorzonati si incantati pe canalele astea noroioase. Hei sa plutesti pe langa coasta africana, atunci cand apune soarele si sa vezi aur pe munti si paduri de stofe scumpe, si stanci care ard (a ramas nemiscat pe ganduri, cu privirea pironita inapoi) Am intalnit odata, intr-un port spaniol, un englez care a fost cu oamenii lui cel dintai european, pe fluviul Congo in inima Africii M-am gandit la placerea fara seaman ce o va fi simtit el fiind acolo, si am ravnit la ea cu ciuda si pacat (cu un ranjet) Auzi, placeri! Bine, sa fie placeri Am cunoscut la Geneva, cand am fost anii trecuti pe acolo, un doctor cam nebun (explicand firesc). imi place, oriunde ma duc, sa caut oamenii deosebiti si sa am bucuria de a-i cunoaste Acest doctor nebun, saussure, tot incearca de vreo zece ani sa ajunga cel dintai, pe cel mai inalt pisc al Alpilor, pe acel Mont Blanc alb de zapezi vesnice, pe care n-a calcat niciun picior omenesc, de la facerea lumii. Cheltuieste averi organizand expeditii in fiecare an si mereu se intoarce cu fata plesnita de ger, aproape orb de arsura zapezii, uneori imputinat de tovarasii cazuti prin prapastiile ghetarilor, dar fericit ca a urcat de fiecare data cateva sute de metri mai mult.
Cellino: Am auzit si eu de incercarile doctorului saussure la Geneva imi inchipui ce placere va simti cand va cuceri cel mai inalt pisc al Alpilor.
Pietro (cu un ras sarcastic): iti inchipui? Asta-i. Dar poti sa scotocesti in dumneata oricat sa innadesti placerile tuturor banchetelor si ale tuturor cuceririlor dumitale si nu vei gasi nimic care sa-ti poata da o idee de placerea naprasnica pe care o va simti el cand se va fi catarat cand va fi cel dintai in lume, la o inaltime de 15.000 de picioare (rade iar) Astea nu sunt placeri pe care sa si le poata inchipui un om ca dumneata (vine aproape de tot de el; e parca tot crescut trupeste, fierbe ca vinul, beat de amintirea placerilor posibile). Ai comandat vreodata o suta de oameni in lupta, ca sa simti inainte de atac placerea unei asemenea raspunderi, ca o apa grea in tine? Ai stat vreodata rezemat de catarg, istovit dupa o zi de lupta, cu tunul si sabia, patruns de placerea de a te gandi inca viu? Ai eliberat vreodata convoaie de sclavi, ca sa te innebuneasca si pe d-ta bucuria lor? Ai batut drumuri prin pustiu, ai sarit in ascuns ziduri de cetati pazite, ca sa-ti scoti cel mai bun prieten inlantuit in beciuri de temnita? si pe urma sa te vezi alaturi de el pe mare? (ca dintr-un prea plin al gandirii voluptuoase, al tuturor poftelor) daca vreodata ai sa incerci asemenea placeri, adu-ti aminte de cele ce-ti spun eu acum si ai sa ma intelegi. Vei sti atunci ca sunt placeri binecuvantate si placeri becisnice. Ah, daca ar trebui sa-ti vorbesc inca de o alta placere, cea mai rara dintre toate si despre care ma gandesc cu ciuda ca nu o voi cunoaste niciodata. A trait cam acum o suta de ani, un evreu sarac, tuberculos, care se intretinea din poleitul lentilelor comandate si era excomunicat de Sinagoga. Desi era nespus de sarac, il vizitau cei mai ilustri savanti ai lumii si ii scriau regii, caci era filosoful Spinoza. A refuzat toate placerile lumii pentru una singura. Aceea de a gandi cat de mare va fi fost aceasta placere cand el si-a dat seama ca in camaruta lui cu un pat tare si un singur cearsaf gandeste lucruri care n-au fost gandite de trei mii de ani? (se plimba prin casa) Dar chiar la aceasta nu putem nazui noi cestilalti (se opreste drept in fata lui Cellino) Ei, ai inteles? Legea placerii o vreau si eu, dar ma dezgusta minciuna, precaritatea poftelor voastre.
Act venetian - Actul 1 - Scena 1
Act venetian - Actul 1 - Scena 2
Act venetian - Actul 1 - Scena 3
Act venetian - Actul 1 - Scena 4
Act venetian - Actul 1 - Scena 5
Act venetian - Actul 1 - Scena 6
Act venetian - Actul I - Scena 7
Act venetian - Actul 2 - Scena 1
Act venetian - Actul 2 - Scena 2
Act venetian - Actul 2 - Scena 3
Act venetian - Actul 3 - Scena 1
Act venetian - Actul 3 - Scena 2
Act venetian - Actul 3 - Scena 3
Act venetian - Actul 3 - Scena 4
Act venetian - Actul 3 - Scena 5
Act venetian - Actul 3 - Scena 6
Act venetian - Actul 3 - Scena 7
Aceasta pagina a fost accesata de 2454 ori.